Vuonna 2021 aloitetut ortopedisen osteopatian opinnot tulevat päätökseen kesäkuussa 2025. Nyt vielä muutaman kuukauden ajan voit varata hoitokäynnin osteopatiaan edullisemmalla oppilastyöhinnalla.
Ortopedinen osteopatia on terveydenhuollon ala, joka on erikoistunut niin akuuttien kuin kroonisten kiputilojen hoitoon sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuntoutukseen. Hoito perustuu tutkittuun tieteellisen tietoon, vahvaan osaamiseen anatomiassa, fysiologiassa sekä käden taidoissa. Ortopedisessa osteopatiassa voidaan liikunta-, elintapa- ja ravitsemusneuvonnalla vähentää monien kroonisten sairaustilojen riskiä sekä lievittää jo mahdollisesti syntyneitä ongelmia. Hoito onkin kokonaisvaltaista ja siinä otetaan huomioon henkilön psykofyysissosiaalinen kokonaisuus.
Lisätietoa koulutuksesta ja sisällöstä voit käydä lukemassa Ortopedisen osteopatian koulutuskeskuksen sivuilta ookk.fi
miten ortopedinen osteopatia eroaa esim. hieronnasta tai (OMT-)fysioterapiasta
Kaikissa näissä on paljon samaa, mutta myös eroja.
Hierojan koulutus kestää noin vuoden ja hieronnassa keskitytään lihasten käsittelyyn ja kehon rentouttamiseen. Hieronnassa tutkiminen ja vaivan perimmäisen syyn selvittäminen jää hieman taka-alalle. Vaikka hieronta saattaa lievittää erilaisia kiputiloja, ei hieronnassa juurikaan pureuduta kipujen syihin ja/tai ratkaista kipuja aiheuttavia ongelmia. Hieronnassa käytetyillä tekniikoilla on siis tarkoitus helpottaa akuutteja kiputiloja, rentouttaa, palauttaa toimintakykyä sekä ylläpitää kehon ja mielen hyvinvointia.
Ortopedisen osteopaatin koulutus kestää neljä vuotta ja ortopedisen osteopaatin ydinosaamisaluetta ovat tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen kuntoutus, ennaltaehkäisy sekä hoito. Osteopatisessa hoidossa tärkeintä on löytää oikea syy asiakkaan vaivoihin haastattelun sekä erilaisten ortopedisten ja neurologisten testien avulla. Haastattelun ja kliinisen tutkimisen lisäksi, osteopatiassa tärkeä rooli on manuaalisella eli käsin tehtävällä tutkimisella ja hoidolla. Manuaaliterapialla hoidetaan tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja, tavoitteena saavuttaa normaali, kivuton liike. Manuaaliterapia sisältää muun muassa pehmytkudosten eli lihasten ja faskioiden käsittelyä erilaisin tekniikoin sekä nivelten mobilisaatiota ja manipulaatiota. Ortopediseen osteopatiaan kuuluu merkittävänä osana myös kuntoutus ja harjoittelu. Kuntoutus sisältää niin akuuttien kuin kroonisten vammojen sekä erilaisten kiputilojen hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Kuntoutuksessa merkittävä rooli on terapeuttisella harjoittelulla eli asiakkaan itsensä toteuttamalla harjoittelulla. Harjoitteluohjelmat suunnitellaan ja laaditaan aina yksilöllisesti ja ne voivat rakentua esimerkiksi aerobisesta harjoittelusta, liikekontrolliharjoitteista, liikkuvuusharjoittelusta, lihaskunto/voimaharjoittelusta tai vaikka näiden kaikkien yhdistelmästä.
Fysioterapeutin koulutus kestää 3,5 vuotta ja OMT eli ortopedinen manuaalinen terapia on tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapian täydennyskoulutus fysioterapeuteille. Fysioterapia ja OMT-fysioterapia sisältää hyvin paljon samoja elementtejä kuin ortopedinen osteopatia. Fysioterapiassa/OMT-fysioterapiassa korostuu myös kliininen tutkiminen ja aktiivinen kuntoutuspolku yhdessä asiakkaan kanssa. Kivun perimmäisen syyn selvittäminen on tärkeää. Ortopedinen osteopatia onkin hyvin samankaltaista OMT-fysioterapian kanssa.
Mitä Osteopaatin vastaanotolla tapahtuu?
Vastaanotto alkaa aina esitietolomakkeen täyttämisellä ja haastattelulla. Haastattelussa käydään läpi mm. työnkuva, harrastukset, sairaudet ja lääkitykset, hoitohistoria, aiemmat vammat ja traumat sekä asiakkaan oirekuva, sen kesto ja haitta-aste. Haastattelussa käydään läpi myös asiakkaan omat odotukset ja kokemukset.
Haastattelun perusteella lähdetään tekemään kliinistä tutkimista. Kliininen tutkiminen voi pitää sisällään esimerkiksi neurologisen statuksen tutkimisen, refleksien, voimien ja ihotunnon tutkimista ja testaamista, nivelten liikkeiden tutkimista aktiivisesti ja passiivisesti tai erilaisia liikekontrollitestejä. Testien perusteella muodostetaan käsitys vaivan syystä ja luodaan hoitosuunnitelma.
Itse hoito voi pitää sisällään hierontaa tai muita pehmytkudostekniikoita, mobilisaatiota, manipulaatiota, aktiivista harjoittelua (voima, liikekontrolli, tasapaino, liikkuvuus jne.). Hoitosuunnitelma mietitään yhdessä asiakkaan kanssa ja se luodaan aina yksilöllisesti. Hoidon jälkeen tehdään tarvittaessa uusintatestejä ja mietitään sopiva jatkohoitosuunnitelma. Vaivasta riippuen asiakas saa yksilölliset kotihoito-ohjeet ja/tai harjoitteluohjeet mukaan.
Millaisissa vaivoissa voin auttaa juuri sinua?
Tavallisimpia osteopaatin vastaanotolle hakeutumisen syitä ovat muun muassa:
- Päänsärky ja migreeni
- Selkäkipu (akuutti tai krooninen)
- Huimaus
- Leikkauksista tai traumoista kuntoutuminen
- Purenta-alueen vaivat
- Ylä- tai alaraajoihin säteilevä kipu
- Tenniskyynärpää, golfkyynärpää, plantaarifaskiitti, juoksijan polvi, hyppääjän polvi, penikkatauti yms.
- Urheiluvammat ja ylirasitustilat
Ajanvaraukseen pääset tästä