Purentaelimistön toimintahäiriöt

purentalihashieronta

Erilaiset purentaongelmat ovat yleinen vaiva ja moni kärsii oireista tiedostamattaan. Stressi ja kiireinen elämäntilanne saavat monet jännittämään hartioita ja moni puree huomaamattaan hampaitaan yhteen. Purentalihasten toimintahäiriöiden yleisimpiä oireita ovat mm. päänsärky, hampaiden narskuttaminen, leuan väsyminen, äänentuoton ongelmat, kasvon alueen lihasten kiputilat sekä niska-hartiaseudun jännitystilat. Etenkin monet laulajat sekä puhetyöläiset saattavat kärsiä ajoittain äänen käheytymisestä sekä äänentuoton vaikeudesta, kun kasvojen alueen- ja purentaelimistön lihakset kuormittuvat. Kyseisiä vaivoja voidaan kuitenkin helpottaa ja hoitaa purentalihasten hieronnalla.

Purentalihashieronta – Mitä siinä tehdään ja mihin siitä voi olla apua?

Purentalihasten hieronta sisältää erilaisia manuaalisia tekniikoita ja hoidettavia alueita ovat erityisesti niska-hartiaseutu, pää ja kasvojen alue sekä purentalihakset. Purentalihasten hieronta tehdään pehmeästi ja pienin liikkein kasvojen alueelta ja asiakkaan halutessa myös suun sisältä (hanskat kädessä). Hoidon lisäksi pyritään selvittämään vaivoille altistavia tekijöitä ja niistä aiheutuvia haittoja, lisäksi ohjaan monelle itse tehtäviä harjoitteita.

Pureminen vaatii lihas- ja niveltyötä

Suun avaaminen ja sulkeminen tapahtuu lihastyön avulla ja siinä missä kävelykin, se vaatii lukuisten eri lihasten ja nivelten sujuvaa yhteistyötä. Purentaelimistö koostuu leukanivelestä, purentalihaksista, hampaista sekä niihin läheisesti liittyvistä kudoksista.

Purentalihakset

Purentalihakset voidaan jakaa karkeasti suuta avaaviin ja suuta sulkeviin lihaksiin ja niitä ovat esimerkiksi ohimolihas (musculus temporalis), ulompi puremalihas (m. masseter) sekä ulompi siipilihas (m. pterygoideus lateralis). Purentalihasten normaaleihin toimintoihin kuuluvat mm. suun avaaminen, sulkeminen sekä leuan liikkeet.

“Yöllinen hampaiden narskuttelu ja päänsärky olivat vaivanneet minua jo pitkään ja hammaslääkärin suosituksesta päätin kokeilla purentalihashierontaa. Narskuttelu väheni merkittävästi ja päänsärky hävisi lähes kokonaan jo muutaman käynnin jälkeen”.

Erään asiakkaan palaute purentalihashieronnasta.

Varaa tästä aika purentalihashierontaan

Scroll to Top