Selkäkivusta kärsii lähes jokainen elämänsä aikana ja se on myös yksi yleisin syy, jonka vuoksi asiakkaat hakeutuvat vastaanotolleni. Suurimmalla osalla selkäkipu on ollut ns. hyvälaatuista selkäkipua ja se helpottaa usein jo yhden tai kahden käynnin aikana. Selkäkivun syy on kuitenkin hyvä selvittää haastattelun, tutkimisen ja testien avulla.
Haastattelussa pyritään selvittämään mm. työnkuva, elintavat, unen määrä ja asiakkaan kokemus unen laadusta, fyysinen aktiivisuus, oireiden alkaminen ja sen kesto, mahdolliset aiemmat selkäkivut, kivun tyyppi ja sen esiintyvyys. Haastattelussa pyritään siis selvittämään mahdollisimman tarkasti asiakkaan kokemus hänen kivustaan ja sillä on myös tärkeä rooli hoitosuhteen syntymisen, ja asiakkaan kuulluksi tulemisen kokemuksen kannalta. Haastattelun jälkeen testataan selän liikkeet ja mahdolliset provosoivat tekijät ja liikesuunnat. Testaaminen pitää aina myös sisällään neurologisen tutkimuksen, jonka avulla voidaan poissulkea vakavia ja spesifejä syitä selkäkivulle.
Pitkittynyt selkäkipu voi hankaloittaa liikkumista ja arjen toimintoja. Lisäksi se voi myös heikentää unen laatua ja vaikuttaa negatiivisesti mielialaan. Toisinaan kivun taustalla on rakenteellinen ongelma, mutta monesti syyt ovat moninaisia: lihasepätasapainoa, lihaskireyttä, pelkoa, heikentynyttä liikekontrollia tai arkea kuormittavia tekijöitä. Tällöin asiakas tarvitsee kuuntelemista, tutkimista, hoitoa sekä ohjausta – ei vain oireiden tukahduttamista.
Uusimmat suositukset korostavat lääkkeettömiä hoitoja
Keväällä 2025 päivitetty Käypä hoito -suositus alaselkäkivun hoitoon nostaa keskiöön potilaslähtöisen kohtaamisen ja lääkkeettömät hoitomuodot. Suosituksen mukaan tavoitteena on kivun hallinta, toimintakyvyn ylläpito ja elämänlaadun parantaminen. Aktiivinen kuntoutus, kehon käyttö ja ymmärrys kivun monitekijäisyydestä ovat keskeisiä osia hoidossa.
Huomioitavaa on myös se, että suositus ei suosi pelkkiä passiivisia hoitomuotoja – niiden teho on usein lyhytaikaista. Sen sijaan tehokkaimpia ovat menetelmät, jotka yhdistävät liikettä, ohjausta ja yksilöllistä kohtaamista. Tähän kokonaisuuteen ortopedinen osteopatia istuu luontevasti: siinä yhdistetään tutkimustieto ja tutkiminen, manuaalinen käsittely sekä terapeuttinen harjoittelu.
Ortopedinen osteopatia – kokonaisvaltaista hoitoa selkäkipuun
Ortopedinen osteopatia on tutkimusnäyttöön pohjautuva hoitomuoto, jossa yhdistyy asiakkaan huolellinen tutkiminen, manuaalinen terapia sekä terapeuttinen harjoittelu. Osteopaatti arvioi selän ja siihen vaikuttavien rakenteiden toimintaa mm. ortopedisten- ja neurologisten testien sekä palpaation avulla ja laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman näiden perusteella.
Osteopaattinen hoito voi sisältää muun muassa pehmytkudoskäsittelyä, nivelten mobilisaatiota, manipulaatiota sekä asiakkaan ohjausta arjen liikkumiseen ja ergonomiaan. Selkäkivun osalta on tärkeää, että hoito ei jää pelkäksi käsittelyksi – tavoitteena on aina auttaa asiakasta ymmärtämään kehoaan ja löytämään keinot pitkäkestoiseen muutokseen. Usein hoitosuunnitelmaan sisältyy myös yksilöllisesti laadittavat harjoitusohjeet. Osteopatia ei siis hoida vain oireita, vaan pureutuu niiden taustalla oleviin toiminnallisiin häiriöihin.
Milloin hakeutua osteopaatin vastaanotolle?
Jos selkäkipu ei hellitä itsestään muutamissa päivissä tai jos se toistuu säännöllisesti ja rajoittaa arkista elämää, on hyvä hetki kääntyä asiantuntijan puoleen. Ortopedinen osteopaatti tekee laaja-alaisen arvion selän ja tukirangan toiminnasta – ja tarvittaessa ohjaa eteenpäin jatkotutkimuksiin.
Hi Movementin vastaanotolla keskityn sinuun ja kipusi kokonaiskuvaan. Hoito alkaa aina haastattelulla sekä huolellisella tutkimisella ja etenee yksilöllisesti tilanteesi mukaan. Monet asiakkaat ovat saaneet jo apua vastaanotolta, joten mikäli selkäkipu vaivaa sinua niin ota rohkeasti yhteyttä ja mietitään voisinko auttaa juuri sinua kipusi kanssa. Pidän tärkeänä sitä, että antamani hoito ja ohjaus tähtää pitkäaikaiseen hyvinvointiin, ei vain hetkelliseen helpotukseen.
Mikäli kamppailet akuutin tai pitkittyneen selkäkivun kanssa niin ota rohkeasti yhteyttä. Voit varata suoraan ajan täältä tai ottaa yhteyttä täältä.